Bekijk het doel van Mystery Mountain

Met ons sportieve evenement Mystery Mountain steunen wij al 11 jaar lang Stichting Orange Babies. Een stichting die zich inzet voor de bestrijding van hiv in Zuid-Afrika, Zambia en Namibië. Nog steeds worden wereldwijd elke dag 400 baby’s geboren met hiv, omdat de moeder besmet is. Onacceptabel toch? Zeker omdat de hiv-overdracht met de juiste medicijnen en zorg zo goed voorkomen kan worden. Dat kan en móet anders!

Dus vraag je ons waarom wij sporten voor Orange Babies, dan is het antwoord simpel. We strijden voor een wereld waarin er geen kinderen meer geboren worden met hiv. Een samenleving waar moeders, kinderen en adolescenten, die de gevolgen van de hiv-epidemie aan den lijve ondervinden, een eerlijke kans op een toekomst hebben. En met onze steun is dat mogelijk!

Iedere Euro maakt impact

Met slechts een kleine donatie maken we al een enorme impact. Voor slechts een paar euro, redden we mensenlevens. Met een bedrag van slechts €100,- kan er gezorgd worden dat een baby, dankzij de juiste medische begeleiding van de hiv-positieve moeder, zonder hiv ter wereld komt. En met slechts €5,- kan een kind op school een week lang gezond voedsel aangeboden krijgen. Iets wat extra belangrijk is voor een goede werking van de hiv-medicatie.

Helaas wordt het geld voor bestrijding van de hiv-pandemie niet door de overheden beschikbaar gesteld, dus doen wij het. Vreemd, maar waar!
Het geld komt gegarandeerd goed terecht. Door alle andere ellende op de wereld, krijgt Orange Babies nog minder aandacht dan voorheen. Ze zijn daarnaast een kleinschalige organisatie, hebben beperkte budgetten en worden vaak gezien als een ‘te-ver-van-mijn-bed’ show. Maar juist dáárom kunnen ze onze steun zo goed gebruiken! En één ding is zeker, ze gaan extra zorgvuldig om met de geworven fondsen, waardoor elke euro naar de plek gaat waar het ook écht terecht moet komen. In tegenstelling tot veel andere goede doelen waar het vaak aan overhead wordt besteed.

Tuurlijk, een goed doel steunen dat dichter bij huis is ligt meer voor de hand. Een goed doel dat zich inzet voor bijvoorbeeld een ziekte die je zelf kunt krijgen is veel tastbaarder. Maar toch hebben wij gekozen om een doel te kiezen dat ‘verder van huis is’ en volgens mij doen we dat dus juist heel erg goed.

Met jouw deelname aan Mystery Mountain maak je écht verschil. We hopen dat we je hiervan hebben kunnen overtuigen. Dan rest ons nog maar één vraag te stellen. Doe je mee?

Wij hielpen al 100.0000 baby's hiv-vrij ter wereld te komen!

Het Sekelela project

Locatie: Lusaka, Zambia
Project: hiv-preventie programma

Elk jaar sterven er bijna 100.000 Zambiaanse kinderen nog voordat zij 5 jaar oud worden. 20% van deze kinderen sterven aan hiv gerelateerde ziekten. Met het Sekelela project opgericht door Orange Babies in de Zambiaanse sloppenwijk Ng’ombe wordt getracht de hiv-transmissie van moeder op kind te elimineren. Het Sekelela Project is een van de projecten die wordt gesteund door Mystery Mountain.

Veel mensen – ook in de westerse wereld – waar men toegang heeft tot alle informatie – weten niet dat wanneer een zwangere vrouw hiv heeft, het absoluut geen vast gegeven is dat je baby ook besmet is. Sterker nog, wanneer je de ziekte bestrijdt, is de kans op hiv-transmissie op de baby minder dan 2%! 

Sekelela heeft haar kantoor naast de Ng’ombe Clinic. In deze kliniek komen de vrouwen naar de verloskundige praktijk, waar ze bij hun eerste afspraak getest worden op hiv. De zwangere vrouwen met hiv worden doorgestuurd naar het naastgelegen Sekelela.

Hier krijgen ze:

  • Voorlichting over medicijngebruik;
  • Voedselpakketten als het nodig is. De hiv-medicijnen werken beter als je een voedzame maaltijd hebt gegeten;
  • Begeleiding in ‘disclosure’, het uit de kast komen met je hiv-status, zodat je beter gesteund kan worden;
  • Workshops over voeding voor de baby. Baby’s die enkel moedermelk krijgen lopen een lager risico het virus te krijgen dan baby’s die gemengde voeding krijgen. Als dit mis gaat, kun je het virus alsnog overdragen;
  • Begeleiding bij de bevalling;
  • Een hiv-test voor de baby na de bevalling, na 6 weken, 6 maanden, 12 maanden en 18 maanden. Na deze 18 maanden test kun je echt zeggen of de baby hiv-vrij is of niet.