COVID-19 | UPDATES

 

Vorige week zijn de kinderen tot en met Grade 3 (groep 5) in Namibië voor het eerst weer naar school geweest. Voorafgaand aan deze dag werd de staff voorbereid op hun komst. Zo kregen medewerkers van het Pappa Centre training in hygiëne en leerden zij de regels en maatregelen die in acht genomen dienen te worden. Ook werden er zelfgemaakte ‘tippy taps’ opgezet door de community mothers en leraren. De kinderen worden verplicht mondkapjes te dragen en er wordt hen gevraagd zo veel mogelijk afstand te houden. De mondkapjes zijn gemaakt door beneficianten van het Orange Babies’ Community Care project.

De eerste dag terug stond ook voor de kinderen in het teken van het leren van de veiligheidsmaatregelen. Dit werd onder andere gedaan door het laten zien van voorlichtingsvideo’s. Dit was natuurlijk allemaal even wennen voor de kinderen, maar ze zijn allang blij dat ze eindelijk weer naar school mogen. Net zoals in Nederland konden ook de ouders/verzorgers niet wachten tot de kinderen weer naar school mochten.

Alle kinderen, ook diegenen die nog niet naar school mogen, krijgen dagelijks maaltijden. De kinderen van het middagprogramma van het Pappa Centre – oud-leerlingen van de peuter/kleuterschool- kunnen bovendien tijd reserveren in het Centre om huiswerk te maken en gebruik te maken van de computer.

 

UPDATE VANUIT ZAMBIA

Om Covid-19 in te dammen werden de scholen door de lockdown direct gesloten, en dit heeft een zorgelijk effect op de kinderen uit onze projecten. Sinds juni kunnen de kinderen uit examenklassen (grade 7, 9 en 12) gelukkig weer naar school en is het voor onze projecten mogelijk om weer dagelijks maaltijden te koken voor alle kinderen, ook van de andere klassen. Door de pandemie-richtlijnen moeten de scholen investeren in persoonlijke beschermingsmaterialen en rijden er halfvolle schoolbussen, maar met de steun van Orange Babies is hierin voorzien en werkt de Pakachele school keihard om met extra vervoer alle kinderen van eten te voorzien.