Mystery Mountain 2019 | Een ervaring om nooit te vergeten! 

Wij vroegen Sandy (één van de begeleiders bij Mystery Mountain 2019) hoe zij het weekend heeft ervaren.

Van 5 tot en met 8 september vond het door de stichting Winnen doen we samen georganiseerde evenement Mystery Mountain plaats. Een geheel verzorgd weekend waarbij sporters al hikend, mountainbikend, wielrennend of hardlopend een legendarische berg ergens in Europa beklimmen voor het goede doel. Welke berg dat is, is tot één week voor vertrek het grootste geheim van Nederland. Dit jaar stond de Col d’Izoard voor ze klaar. Sandy van de Ven, werkzaam bij DESTIL, ging voor het eerst mee om te ervaren hoe speciaal Mystery Mountain nu écht is. Ze moest uitvinden of de verhalen wel klopten.  

Toen ik bij DESTIL mijn eerste werkdag afgelopen maart binnenstapte begonnen de verhalen over Mystery Mountain al direct. Het moest een onvergetelijke ervaring zijn werd verteld en ik werd door verschillende collega’s aangemoedigd om mee te gaan. Als deelnemer vond ik het nog wat spannend vanwege mijn fysieke conditie, maar ik was al snel overgehaald om als begeleider mijn steentje te gaan bijdragen. Na fanatiek geld inzamelen had ik mijn bijdrage eigenlijk zo bij elkaar. En wat blijkt. Het was inderdaad een ervaring om nóóit te vergeten!  

De gezelligheid, de trots, de emoties, de prestaties, de TOP sfeer, de locatie, het hotel, de natuur werkelijk alles klopte. Dag 1 begon al goed. We werden gezellig ontvangen met wat gave tunes van de DJ en de sfeer zat er gelijk goed in. Na een klein feestje te hebben gevierd, gingen we dan uiteindelijk toch maar slapen, want de volgende dag stonden de trainingsrondes op het programma.  

Fanatiek als ik was had ik besloten de trainingsronde van de hikers mee te lopen op dag 2. Ongeveer 1,5 uur hiken was nog niets vergeleken met de 8 uur hiken en 1400 hoogtemeters die er gemaakt gingen worden de volgende dag. Toch had ik het er al zwaar genoeg mee en voelde ik mijn heupjes de volgende dag toch wel opspelen. Maar goed dus dat ik had besloten om “begeleiding” te zijn. Vrijdag avond was een rustige avond. We keken gezamenlijk Duitsland – Nederland, wat een bizarre wedstrijd was dat, en gingen daarna toch zachtjes aan naar bed. De volgende dag was immers D-day!  

D-day 
Zaterdag 7 september 2019. Dé dag! We stonden vroeg op want om 8 uur was de start van alle disciplines. Na een goed ontbijt waren onze fanatiekelingen er klaar voor. Om stipt 8 uur vertrokken ze om vervolgens heel wat uurtjes later de top van de Col d’Izoard te bereiken. Ik zat weliswaar in een busje om de berg op en neer te crossen om voldoende beeldmateriaal te maken, toch was ik helemaal bek af aan het einde van de dag. De emoties, het doorzettingsvermogen en soms ook de frustraties die loskwamen bij deelnemers maakten veel indruk op me. Diep respect voor de mensen die tot het gaatje gingen om de top van die berg te halen, waar anderen het met twee vingers in hun neus deden. Bijzonder knap!  

Na het leveren van die uitzinnige prestaties was het weleens tijd voor een goed feestje. Na de geheel verzorgde gezellige barbecue was het nog wel eerst even tijd voor het formele gedeelte. Namelijk de bekendmaking van het bedrag dat ingezameld was. Baba, de oprichter van de stichting Orange Babies, maakte ons nogmaals in een emotioneel verhaal duidelijk waarvoor we dit met zijn allen nu doen. Trots ben ik dan ook dat namens de stichting ruim €102.000 kan worden gedoneerd aan het goede doel. Toen, was het echt “Time to party”, want dat had iedereen wel verdiend.  

Geïnspireerd 
Na het ervaren van Mystery Mountain duurde het even voordat ik alles weer op een rijtje had. Maar één ding weet ik zeker. Volgend jaar ga ik weer mee, maar dan als deelnemer! Want ook ík moet gewoon eens gaan afzien voor het goede doel. Dat is wel het minste wat we kunnen doen toch? Ik heb nog een heel jaar om te trainen, dus no excuses! Mystery Mountain 2020 is van 3 t/m 6 september. Doe jij dan ook mee?