Naar het dak van Europa: De Pico Veleta (3.396M)

Deze uitdaging stond ongetwijfeld op jouw bucketlist! Deze berg is de állerhoogste bergtop die te bereiken is met de fiets of te voet in Europa. In een uitdagende beklimming van maar liefst 38 kilometer fiets je naar het dak van Europa op een hoogte van 3.396 meter. Met als beloning, een spectaculair uitzicht op de kustlijn van Afrika! Dit ga jij beleven.

De Berg

Op de laatste 10 km is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Het Andalusische landschap blinkt al niet uit in begroeiing, hierboven kom je dus in een totaal versteende omgeving. Prachtig in al zijn desolaatheid. Ja waant je bijna op de maan. Het wegdek is prima en dat is maar goed ook, want de ijle lucht doet je naar adem happen.

Tot ongeveer 3050 meter is het wegdek nog goed, daarna wordt het aantal scheuren en kuilen talrijker. Op sommige plekken valt nauwelijks nog te rijden. De laatste kilometer is volledig onverhard.

TIPS#

  • Smeer je voor vertrek en halverwege je uitdaging goed in met factor 50.
  • Leg een stevige buitenband op je fiets, zeker voor de laatste 10 km is dit echt noodzakelijk.
  • Monteer MTB pedalen zodat je veilig en makkelijk de laatste meters lopend kan overbruggen. 
  • Mocht je een gravelbike in je bezit hebben, adviseren we je om op deze fiets de uitdaging aan te gaan.
 
 

Weer

Houd zeker rekening met het weer. Ondanks een strakblauwe lucht en temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden kan het gemeen koud zijn op deze bergtop. Vaak staat er een harde wind. Denk er dus aan voldoende warme kleding mee naar boven te nemen. Zorg dat je te allen tijde een body bij je hebt.

Maar eenmaal op deze top aangekomen kun je met recht zeggen dat je de hoogst bereikbare top van Europa hebt gehaald! #trots

Afdalen

De afdaling is een verhaal apart, zeker de eerste 11 km. Daal deze voorzichtig af, de wind zal continue in elke bocht op je wielen gericht zijn. Om goede grip te houden moet je je stuur stevig in het asfalt duwen om goede grip op de weg te houden. Vanaf de slagboom terug naar beneden is een walhalla!! Een afdaling van 30 km lang over supermooie brede en overzichtelijke wegen waar je zonder te remmen naar beneden kan. Wooosh!

Wil jij jezelf extra goed voorbereiden? Lees dan deze trainingsblog: https://www.climbbybike.com/nl/training/Pico-de-Veleta/4755

ONZE HOOFDSPONSOR