
Wat voor uitdaging staat mij te wachten?
Zo bereid je je voor!
Een berg fietsend of (hard)lopend beklimmen klinkt nogal heftig hè? Gelukkig kunnen we je één ding meegeven het is absoluut geen wedstrijd en haalbaar voor iedereen. Mits je een beetje traint uiteraard. Het gaat er niet om dat jij als eerste boven bent of de meeste keren op en neer bent gegaan. We willen dat iedereen heel de top bereikt oftewel bij iedere deelnemer die de top heeft bereikt juichen we even hard!
Om je voor te bereiden op wat je tijdens het beklimmen van deze berg te wachten staat, hebben we op een rijtje gezet hoe het programma eruitziet en wat je aan voorbereiding kunt doen.
Uitdaging per discipline
Je gaat een berg beklimmen, dat weet je ondertussen wel maar wat zijn de afstanden en hoelang ben je bezig?
Wielrenners
De uitdaging die je als wielrenner te wachten staat tijdens Mystery Mountain is vergelijkbaar met één, twee of drie keer de Mont Ventoux beklimmen. Een flinke klim, maar zeker haalbaar! Dus als de eerste keer naar meer smaakt, dan ga je nog een keer.
Hardlopers
Steeds meer deelnemers kiezen ervoor om de Mystery Mountain hardlopend de beklimmen.
Je kunt kiezen voor een uitdaging van 15 of 21 kilometer. Heel anders dan thuis, want je loopt bergopwaarts en gaat heel wat hoogtemeters trotseren. Eén keer omhoog kan zeker 3 tot 4 uur duren. Iedereen loopt op eigen tempo, je zult af en toe echt gaan wandelen en je komt hoe dan ook boven!
Moutainbikers
Een berg beklimmen maar dan off road. Jij als dare devil oftewel de mountainbiker kunt bij Mystery Mountain rekenen op een prachtige uitdaging. Een pittige off road tocht in een adembenemende omgeving. Je krijgt te maken met stevige afdalingen.
Hikers
Beklim de Mystery Mountain met de benenwagen en sluit aan bij de hikers groep. Ieder jaar gaat er een flinke groep hikers wandelend en soms zelfs klauterend en klimmend het avontuur aan. vergis je niet de tocht kan wel 7 tot 8 uur duren met een afstand van 27 km. De ervaring leert dat er vaak 2 groepen ontstaan. Eén met een stevige pas en een groepje die iets rustiger aan doen.
Begeleiding naar de top
Voor elke discipline is er (gemotoriseerde) begeleiding naar de top die te allen tijden in contact staan met de organisatie. Bij de hikers en mountainbikers zijn er gidsen aanwezig die je begeleiden naar de top. Bij de wielrenners en hardlopers zijn er fieters, auto’s en pauzeplaatsen waar organisatieleden en begeleiders voor je klaar staan.
Eten en drinken onderweg
De avond voor dé uitdaging zorgen we altijd voor een goede pastamaaltijd, want die koolhydraten ga je nodig hebben. En ook vlak voor vertrek kun je een flink ontbijt scoren, mocht je dat willen.
Tijdens het event zijn er voor de wielrenners en hardlopers pauzeplaatsen voor wat te drinken en te eten. Ook kunnen de begeleiders je vaak nog wel van een energiereep of wat water voorzien. Maar als het kan neem dan zelf alsnog een gelletje, bidon met (sport)water of energiereep mee.
Mountainbikers en hikers hebben geen pauzeplaatsen onderweg, dus is het extra belangrijk zelf voldoende eten en drinken mee te nemen. Een goed gevulde bidon, een paar energierepen en gelletjes zijn aan te raden.
Top behaald en dan?
Je zet nog één keer de eindsprint in en daar ben je dan eindelijk op de top! We beloven je: we juichen en klappen voor je. Of je nu de eerste of de laatste bent voor ons is iedereen de allerbeste!
Op de top kun je lekker (samen) nagenieten en bijkomen van het avontuur onder het genot van een magisch uitzicht. Maak vooral een paar foto’s van jezelf, eet en drink wat en als de verbinding het toelaat, bel of app het thuisfront. Smaakt de beklimming naar meer? Dan ga je als fietser toch nog een keer? Anders fiets je naar het hotel of brengen we je daarheen waar je kunt relaxen tot de bekendmaking van het opgehaalde bedrag!

Een goed begin is het halve werk
Training voor mountainbikers, fietsers en lopers
Voor elke discipline telt: In de voorbereiding is het belangrijk dat je voldoende kilometers en hoogtemeters in de benen hebt.
Wielrennen
Doe mee aan een aantal toertochten in Limburg of de Ardennen. Fiets in het voorjaar en de zomer minimaal 100km per week en heb je niet wekelijks de tijd om naar de Ardennen te gaan dan is viaducttraining een aanrader!
Hardlopen
In de aanloop naar Mystery Mountain is het belangrijk dat je rustig opbouwt en jezelf niet overbelast. Als je een geoefend loper bent, voldoet minimaal drie keer per week trainen. Maak een schema of laat een schema maken en wissel intervallen, heuveltraining en duurlopen met elkaar af. Heb je minder ervaring dan is het raadzaam om aan te sluiten bij een hardloopvereniging of vraag één van de andere deelnemers naar hun schema. We delen graag alle tips en tricks met je.
Mountainbiken
Zorg voor een topconditie en een goede techniek. Je krijgt namelijk te maken met stevige afdalingen. Het is raadzaam om in de voorbereiding af en toe op een uitdagender terrein te fietsen. Dit kan bijvoorbeeld in de Ardennen, maar ook in Nederland zijn er genoeg mooie MTB-routes.
Hiken
Ga regelmatig lange stukken wandelen en zoek op internet naar wandelroutes met zoveel mogelijk hoogtemeters. Een hike in de bergen is niet te vergelijken met ons platte Nederland, maar bij de Posbank of in Limburg zijn er prachtige routes die je kunt uitproberen. Het belangrijkste is dat je zes uur achter elkaar kunt wandelen en genoeg kilometers maakt
Materiële voorbereiding
De training is het halve werk, maar ook je uitrusting moet heel en compleet zijn. Enkele tips ter voorbereiding:
- Zorg dat je goede loop/wandelschoenen hebt. Heb je net nieuwe schoenen, loop ze wel eerst in om blaren te voorkomen.
- Check van te voren of je fiets helemaal in orde is. Een extra binnenband is altijd mooi meegenomen. Bij onverwachte gebreken hebben we een mecanicien tot onze beschikking.
Ben je fit genoeg? Doe een sportmedisch onderzoek
We raden je aan om voorafgaand het event een sportmedisch onderzoek te laten doen. Dit onderzoek is een goede check om erachter te komen of jij het event zowel conditioneel als fysiek aankunt. Ook het helpt je in de voorbereiding naar Mystery Mountain toe met gericht en efficiënt trainen. We willen allemaal dat jij heel aan de start en heel aan de top verschijnt. Een sportmedisch onderzoek draagt daar aan bij.
Veel zorgverzekeraars vergoeden een sportmedisch onderzoek. Neem voor meer informatie contact op met je zorgverzekeraar.