• Contact
  • Inschrijven MM23
  • Inloggen
  • nl Nederlands

Naar het dak van Europa: De Pico Veleta (3.396M)

Deze uitdaging stond ongetwijfeld op jouw bucketlist! Deze berg is de állerhoogste bergtop die te bereiken is met de fiets of te voet. In een uitdagende beklimming van maar liefst 38 kilometer fiets je naar het dak van Europa op een hoogte van 3.396 meter. Met als beloning, een spectaculair uitzicht op de kustlijn van Afrika! Dit ga jij beleven.

Op weg

Via een goed geasfalteerde, doorgaande weg ga je eerst naar Alto de la Sierra Nevada. Het terrein is rotsachtig en onderweg heb je een magnifiek uitzicht. Tientallen kilometers klim je hier stevig met percentages tussen de 6 en 8%. Vanuit het dorp klim je nog even door naar de parkeerplaats Hoya de la Mora (= onze centrale verzorgingspost) op ruim 2500 meter hoogte. Hier moet je een slagboom passeren voor de laatste 10 kilometer naar het dak van Europa.

Let op! Er is vanaf hier geen mogelijkheid meer om eten of drinken in te slaan. Je bent alleen op jezelf aangewezen. Op de laatste 10 km is gemotoriseerd verkeer niet toegestaan. Het Andalusische landschap blinkt al niet uit in begroeiing, hierboven kom je dus in een totaal versteende omgeving. Prachtig in al zijn desolaatheid. Ja waant je bijna op de maan. Het wegdek is prima en dat is maar goed ook, want de ijle lucht doet je naar adem happen.

Tot ongeveer 3050 meter is het wegdek nog goed, daarna wordt het aantal scheuren en kuilen talrijker. De laatste kilometer is volledig onverhard. Maar eenmaal op deze top aangekomen kun je met recht zeggen dat je de hoogst bereikbare top van Europa hebt gehaald! #trots

 

TIPS#

  • Smeer je voor vertrek en halverwege je uitdaging goed in met factor 50.
  • Leg een stevige buitenband op je fiets, zeker voor de laatste 10 km is dit echt noodzakelijk.
  • Heb je MTB pedalen, dan adviseren we je om deze te monteren zodat je veilig en makkelijk de laatste meters lopend kan overbruggen. 
  • Mocht je een gravelbike in je bezit hebben, adviseren we je om op deze fiets de uitdaging aan te gaan.

Weer

Houd zeker rekening met het weer. Ondanks een strakblauwe lucht en temperaturen die kunnen oplopen tot 30 graden kan het gemeen koud zijn op deze bergtop. Vaak staat er een harde wind. Denk er dus aan voldoende warme kleding mee naar boven te nemen. Zorg dat je te allen tijde een body of windjack bij je hebt.

 

Afdalen

De afdaling is een verhaal apart, zeker de eerste 10 km. Daal deze voorzichtig af, de wind zal continue in elke bocht op je wielen gericht zijn. Om goede grip te houden moet je je stuur stevig in het asfalt duwen om goede grip op de weg te houden. Vanaf de slagboom terug naar beneden is een walhalla!! Een afdaling van 30 km lang over supermooie brede en overzichtelijke wegen waar je zonder te remmen naar beneden kan. Wooosh!

Wil jij jezelf extra goed voorbereiden? Lees dan deze trainingsblog: https://www.climbbybike.com/nl/training/Pico-de-Veleta/4755

ONZE HOOFDSPONSOR

Snel navigeren naar: