Niet gecategoriseerd

We gaan naar…. De MONT VENTOUX! Het is bekend! Mystery Mountain 2021 zal zich gaan afspelen op …..

[tromgeroffel] de MONT VENTOUX! Een tripje down memory lane voor de organisatie. Wat tien jaar geleden begon als ‘Expeditie Mont Ventoux’ is uitgegroeid tot een uniek evenement waar al vele van de mooiste, spectaculairste cols in Europa op het menu stonden. We konden het niet laten om voor deze ene keer terug te gaan naar onze roots, terug naar de Ventoux.

Deze enorm bekende berg is voor velen een echt bucket-list item, dit is een beklimming die je gedaan móet hebben! De Mont Ventoux wordt ook wel ‘de kale berg’ genoemd, welke is te danken aan het feit dat het laatste stuk van de klim boven de boomgrens is en het landschap hier erg veel lijkt op het maanlandschap.

Deze kale gigant kun je beklimmen vanuit drie dorpen: Bedoin, Malaucène en Sault. Van welke kant je ook komt, de beklimming is een geweldige prestatie. Een van de extra uitdagingen die wij onze wielrenners bieden is om de Mont Ventoux vanuit de drie dorpen op één dag te beklimmen. Dit kan officieel geregistreerd worden bij de Club des Cinglés du Mont Ventoux. Ook een vierde beklimming is mogelijk: de Galérien voor de échte malloot onder ons; deze gaat grotendeels off-road.

De uitdagingen:

 • Wielrenners 1, 2 of 3 keer de Mont Ventoux beklimmen.
 • Hardlopers: vanuit Malaucène 21 km of 15 km hardlopen naar de top.
 • Mountainbikers: 1 of 2 keer de Mont Ventoux beklimmen via ruiterpaden.
 • Hikers: Zij zullen 21 km hiken, 1.000 hm overwinnen en tussen de 6-8 uur onderweg zijn.

Wil je alles weten over de 2021 editie? Lees dan hier verder [link naar 2021 info].

 

Weetjes over de berg:

 • Deze berg is de eerste berg die we ooit beklommen hebben als Expeditie Mont Ventoux, 10 jaar geleden!
 • Daarnaast is het een hele bijzondere berg vanwege dat de top boven de boomgrens zit, hierdoor is er een soort maanlandschap ontstaan. Daarom wordt de berg ook wel eens de kale berg genoemd.
 • De snelste tijd die ooit gereden is van Bedouin naar de top is 55 minuten en 51 seconden! Deze tijd werd door Iban Mayo neergezet in 2004, wel werd Iban een aantal jaar later geschorst ivm EPO gebruik, dus een beetje verdacht is het wel .
 • De berg is voor het eerst in de wielrennersport getrosteerd door Lucien Lazarides in 1951, hij kwam als eerste boven.
 • Voordat alle wielrenners deze berg op hun bucketlist hadden gezet, werd hij ook vaak getrosteerd door middel van autoraces vanaf 1898.
 • Daarnaast is de berg ook erg bekend om zijn harde wind, bovenop de top zijn er wel windstoten tot 300KM per uur gemeten!
 • De berg is ook al 17 keer bereden in de Tour de France, 10 keer als finish bergtop en 7 keer als doorkomst.
 • Het zwaarste stuk van de beklimming vanuit Bedoin is op Kilometer 9, deze kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,5%. Niet fijn, niet leuk, au. Vooral als je je bedenkt dat je nog niet eens op de helft bent dan. Als je het ons vraagt is de beklimming vanuit Malaucene nog zwaarder. Deze loopt minder goed, wisselt meer in stijgingspercentages en daar kom je bij kilometer 11 en 13 gemiddeld niet onder de 11%.

#HEFTIG

Wij kunnen niet wachten om in September onder de Franse zon deze mooie bijzondere berg te beklimmen, jij ook?